Παρασκευή, Ιουνίου 29, 2007

Glenn Gould

Με κανέναν άλλον πιανίστα δεν έχω ασχοληθεί τόσο όσο με τον Glenn Gould. Η ιδιοφυΐα του είναι τόσο εμφανής που δύσκολα να μην γοητευτεί κανείς από τις ερμηνείες του ακόμα κι όταν διαφωνεί απόλυτα με κάποιες από αυτές!

Στο συγκεκριμένο βίντεο παίζει Bach που είναι αναμφισβήτητα το δυνατό του σημείο και είναι συγκλονιστικός.

4 σχόλια:

athanasia είπε...

O Glenn Gould είναι ο αγαπημένος μου πιανίστας για Bach.

Iδίως στη δεύτερη, ώριμη, ηχογράφηση των Παραλλαγών Goldberg και στο υπέροχο Contrapunctus 14 από την Τέχνη της Φούγκας.

Ανορθόδοξος ή όχι, για μένα απλώς παρασύρει σ' ένα λαβύρινθο από νότες, τον εαυτό του και τον ακροατή μαζί.

Αλέξης Χαρισιάδης είπε...

Η συγκεκριμένη εκτέλεση των παραλλαγών Goldberg είναι κι εμένα από τις πιο αγαπημένες μου.

Καλή σου μέρα Αθανασία.

Regina είπε...

Δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με πιανίστες, αν και οι συνθέσεις με πιάνο -ειδικά κλασσικής μουσικής- μου αρέσουν πάρα πολύ. Έχω ξεχωρίσει όμως τον Wilhelm Kempff. Eντυπωσιάζομαι απίστευτα από το συναίσθημα που βγάζει όταν παίζει. Μπορείτε να δείτε εδώ να παίζει τη Σονάτα του Σεληνόφωτος, την οποία έχει παίξει και ο Glenn Gould, αλλά την προτιμώ από τον πρώτο!

http://www.youtube.com/watch?v=O6txOvK-mAk

Αλέξης Χαρισιάδης είπε...

@regina
Λυπάμαι που δεν είδα το σχόλιο σου νωρίτερα.

Σ΄ευχαριστώ για το υπέροχο λινκ. Πολύ όμορφη εκτέλεση. Είναι τρομερά δύσκοο να παίξει κανείς το συγκεκριμένο κομμάτι και να αποφύγει τον κίνδυνο του να γίνει μελό. Φυσικά οι "μεγάλοι" πιανίστες αυτό ακριβώς καταφέρνουν. Μ΄αρέσει κι εμένα ο Κεμπφ αν και δεν είναι πια η πρώτη μου επιλογή σε Μπετόβεν.

Να είσαι καλά.

Contrapunctus

  Λίγες μέρες πριν εκδόθηκε η ποιητική μου συλλογή Contrapunctus από τις εκδόσεις Πληθώρα. Ήταν ένα πείραμα αντίστιξις. Ξεκίνησε με το ερώτη...