Δευτέρα, Μαρτίου 05, 2007

Τόσο πολύ

"Μην φύγετε από τη ζωή αυτή χωρίς να έχετε διαβάσει το..." έλεγε κάποιος γνωστός για ένα έργο του Σαίξπηρ. Δεν το έχω διαβάσει ακόμα και έχω ξεχάσει και τον τίτλο! Τώρα θα "αναγκαστώ" να διαβάσω όλα τα έργα του. Μάλλον καλύτερα έτσι. Αλλά όταν ακούω κάποιον να μιλάει με πάθος για ένα έργο τέχνης συγκινούμαι και το σέβομαι.

Είναι όπως όταν έρχεται φίλος από ταξίδι μακρινό σε εξωτική χώρα και σου περιγράφει με τις ώρες τις εμπειρίες του αλλά ξέρεις πως μόνο αν πας κι εσύ μπορεί κάτι παρόμοιο να νιώσεις. Γιατί οι εμπειρίες δεν μεταδίδονται με τις περιγραφές και το μόνο που σου μένει είναι το πάθος αυτού που περιγράφει και ξέρεις πως κάτι υπάρχει εκεί που αξίζει ίσως να το γνωρίσεις κι εσύ.

Έχετε κάποιο βιβλίο, μουσικό κομμάτι, ή άλλο έργο τέχνης για το οποίο θα θέλατε να φωνάξετε "Μην φύγεις απ΄τη ζωή χωρίς...";

Ας ξεκινήσω. Η λίστα θα μπορούσε να είναι μεγάλη, για σήμερα όμως...

Μπετόβεν, Κουαρτέτο εγχόρδων Op.95 σε Φα Ελάσσονα

8 σχόλια:

Christophorus είπε...

-H άρια "Erbarme Dich" από "Τα κατά Ματθαίον Πάθη" του Bach.
-"Oι αδελφοί Καραμαζώφ" του Ντοστογιέφσκυ.
-"Αντρεί Ρουμπλιώφ" του Ταρκόφσκυ.
-"Ο έρωτας στα χιόνια" του Παπαδιαμάντη.
-"The Dark Side of the Moon" των Pink Floyd - αλλά άλλο να το ακούς στο στερεοφωνικό, κι άλλο να ζεις μια live παρουσίασή του.

Christophorus είπε...

A, να μην ξεχάσω: Οι "Αχαρνείς" του Διονύση Σαββόπουλου - όλος ο δίσκος. Και ο "Μεγάλος Ερωτικός" του Χατζιδάκι. Και... καλά, καλά, σταματώ εδώ...

Αλέξης Χαρισιάδης είπε...

Bach για αρχή ε; Απολύτως Λογικό. Πραγματικά είναι κρίμα να μην μπορέσει κάποιος να απολαύσει έστω και λίγο τη μουσική του Μπαχ.

Το έργο αυτό του Ταρκόφσκυ δεν το έχω δει. Που θα πάει όμως...

όλες οι επιλογές σου, μία και μία. Σ΄ευχαριστώ και πάλι.

Christophorus είπε...

Η εταιρία Criterion έχει εκδώσει σε DVD όλες, νομίζω, τις ταινίες του Ταρκόφσκυ. Με Αγγλικούς υπότιτλους, βέβαια. Το έχω αγοράσει, αλλά δεν το έχω ξαναδει, βαστάει και πολλές ώρες... Νομίζω ότι ο "Ρουμπλιώφ" είναι η καλύτερη ταινία του, και μια από τις καλύτερες από καταβολής κινηματογράφου.

Αναφέροντας τον Ρουμπλιώφ, θυμήθηκα να προσθέσω και κάτι ακόμα στη λίστα: την "Αγία τριάδα" που ζωγράφισε ο Ρουμπλιώφ, και εκτίθεται στην γκαλερί Τρετιακόφ στη Μόσχα. Θα μπορούσα να κάθομαι να τη χαζεύω ώρες. Από τα πιο όμορφα και αρμονικά έργα που έχω δει. Οι φωτογραφικές αποτυπώσεις χάνουν αναπόφευκτα...

Καλημέρα, Αλέξη! Εύχομαι να κυλήσει δημιουργικά, με όλες τις συναντήσεις που θα φέρει.

Αλέξης Χαρισιάδης είπε...

Είναι μερικά έργα που αξίζει να έχει κανείς στη συλλογή του από ταινίες. Και που ξέρεις μπορεί να πετύχω και καμιά κανονική προβολή κάποια στιγμή.

Christophorus είπε...

Λοιπό, συνεχίζοντας το παίγνιον που ξεκίνησε η "Οίστρος": Γράψε μια ιστορία, ή ό,τι θες, που να περιέχει τις εξής 5 λέξεις:

γάτος
ζωή
σελήνη
βιολοντσέλλο
άμμος

και, αν θες, στείλε και σε άλλους πέντε να συνεχίσουν το παιχνίδι με άλλες πέντε λέξεις.

Καλημέρα!

Αλέξης Χαρισιάδης είπε...

Σ΄ευχαριστώ για την πρόσκληση. Μόλις βρω χρόνο θα το προσπαθήσω.

Regina είπε...

Από τον Μπετόβεν, η Σονάτα του Σεληνόφωτος. Δε με έχει αγγίξει κάτι περισσότερο, και νομίζω τον καθένα θα αγγίξει αν την ακούσει.
Επίσης το Black Prelude του Μπαχ.

Contrapunctus

  Λίγες μέρες πριν εκδόθηκε η ποιητική μου συλλογή Contrapunctus από τις εκδόσεις Πληθώρα. Ήταν ένα πείραμα αντίστιξις. Ξεκίνησε με το ερώτη...