Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2008

Με την σκέψη στην Πόλη



Καθώς περνά καιρός από την τελευταία επίσκεψη μεγαλώνει η επιθυμία μέσα μου για να ξαναγυρίσω. Έστω για λίγο.

Είναι η ανάγκη αυτή που νιώθω να μοιραστώ εικόνες, ήχους, γεύσεις κι αισθήσεις από μνήμες και τόπους που έχουν γίνει ένα με αυτό που είμαι, κι ας μην το ήξερα.

8 σχόλια:

athanasia είπε...

Καλημέρα!

Δεν έχω πάει, και θέλω πολύ να πάω. Η ταινία μου φάνηκε πιό μελό απ' όσο θα ήθελα (ή απ' όσο νομίζω ότι χρειάζεται), αλλά μου έδωσε μια γεύση.

:)

Αλέξης Χαρισιάδης είπε...

Δεν θα διαφωνήσω ως προς τη δόση του μελό που χρησιμοποίησε. Πάντως δίνει με τρομερή ακρίβεια την ουσία του βιώματος μας τόσο ως προς την εκδίωξη μας από την Πόλη όσο και προς την καθόλου εύκολη προσαρμογή μας εδώ, στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Η φράση που έλεγε στην ταινία "εκεί μας έδιωξαν σαν Ρωμιούς κι εδώ (στην Ελλάδα) μας υποδέχτηκαν σαν Τούρκους" τα λέει όλα.

Τώρα βέβαια τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς, και η Πόλη έχει γίνει της μόδας (μέχρι υπερβολής). Πριν 20-25 χρόνια όμως υπήρχε πλήρης άγνοια στο μεγαλύτερο μέρος του Ελλαδικού πληθυσμού.

Ανεξάρτητα από όλα αυτά πραγματικά πιστεύω πως κάθε Έλληνας χρειάζεται να πάει τουλάχιστον μια φορά εκεί. Επειδή στην Πόλη βρίσκεται ένα σημαντικό κομμάτι της νεο-ελληνικής μας ταυτότητας που σχετίζεται άμεσα με την Βυζαντική περίοδο.

kira είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σου Αλέξη, νομίζω πως κάθε έλληνας πρέπει να πάει τουλάχιστον μια φορά εκεί. Τη λατρεύω και πάει καιρός που δεν έχω πάει. Σκέφτομαι κατά τον Ιούνιο να οργανώσω κάτι...

Αλέξης Χαρισιάδης είπε...

@kira
Πραγματικά αξίζει νομίζω. Άλλωστε είναι κοντά μας και έχει τόσα και τόσα να δει, να γευτεί και να ζήσει κανείς εκεί.

Σε ζηλεύω αν θα πας μέχρι τον Ιούνιο :) Εγώ δεν το βλέπω να ξαναγυρίζω τόσο σύντομα. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις!

Stavros Katsaris είπε...

Καλησπέρα!
Ένιωσα την ανάγκη να περάσω από μπλοκ που να μου θυμίζουν τον λόγο που ξεκίνησα και το δικό μου.
Γιατί με τον χαμό των τελευταίων ημερών μας ξανατσουβάλιασαν όλους σε ένα σακί και μας περιφέρουν από κανάλι σε κανάλι!
Έπεσα σε όμορφες εικόνες!
Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο
"Η φράση που έλεγε στην ταινία "εκεί μας έδιωξαν σαν Ρωμιούς κι εδώ (στην Ελλάδα) μας υποδέχτηκαν σαν Τούρκους" τα λέει όλα."
Η γιαγιά και ο παππούς για χρόνια έβγαζαν το ίδιο παράπονο!
Σήμερα είναι μάλλον αλλιώς!
Καλησπέρες!

Αλέξης Χαρισιάδης είπε...

Καλημέρα Σταύρο,
Χαίρομαι που σε ξανακούω. Από σένα άκουσα πως τα κανάλια άρχισαν να ασχολούνται με τα μπλογκς. Εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχω τηλεόραση στο σπίτι μου και έχω ευτυχώς γλυτώσει από την αποφορά και το χάσιμο χρόνο που η παρουσία της δυστυχώς συνεπαγόταν. Ακραίο θα μου πεις, πάντως αποτελεσματικό.

Έχεις γιαγιά και παππού από την Πόλη ή από μικρά Ασία; Φαντάζομαι τότε πως το βίωμα που μετέφερε η συγκεκριμένη ταινία να σου είναι αρκετά οικείο.

Καλή μέρα να έχεις.

Roadartist είπε...

Ομορφα με ταξιδεψες..

Αλέξης Χαρισιάδης είπε...

Σε ευχαριστώ Roadartist. Τιμή μου;)

Contrapunctus

  Λίγες μέρες πριν εκδόθηκε η ποιητική μου συλλογή Contrapunctus από τις εκδόσεις Πληθώρα. Ήταν ένα πείραμα αντίστιξις. Ξεκίνησε με το ερώτη...