Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 13, 2006

Να βλέπεις μέσα του

Μα την πίστη μου άγιασα να περιμένω Πέταξα γένι καλογερικό
που όλο χάιδευα και έξυνα Κάτι κάτι Κάτι άλλο να βρεθεί

Κάποια φορά το πηρ΄ απόφαση Τράβηξα έτσι όπως τραβάς μιά
βάρκα στή στεριά τον άνθρωπο από μέρος που να βλέπεις μέσα του

Ελύτης

Δύσκολο πράγμα ο άνθρωπος. Βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Σάρκα και Πνεύμα, Σκέψη - Συναίσθημα, Θύμα και Θύτης, Φθαρτός και Άφθαρτος, Θείος-Κτηνώδης, Φως και Σκοτάδι. Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει ο άνθρωπος, πότε μπρος, πότε πίσω.

Να βλέπεις μέσα του. Ναι γιατί το άλλο είναι τσόφλι. Σκληρό και άσχημο. Χρήσιμο θα πεις αλλά τσόφλι. Να βλέπεις μέσα του, να βλέπεις μέσα σου. Είναι ζεστά εκεί και δε βαριέσαι να κοιτάς. Είναι άγρια εκεί μα αξίζει. Έχει εκπλήξεις εκεί που φτιάχνονται καθώς κοιτάς, για σένα, φρέσκιες.

Τράβηξα τον άνθρωπο κατά μέρος μου, καθώς τη βάρκα στη στεριά, να βλέπω μέσα.





6 σχόλια:

Πυγμή " PIGMI " είπε...

Καλησπέρα! Δεν ήξερα που να αφήσω αυτό το μήνυμα και επέλεξα απλώς...¨"ψυχοθεραπεία". Να υποθέσω ότι αύριο Τρίτη 31/3, θα βρεθείς στο Μέγαρο Μουσικής στην διάλεξη του Γιάλομ για τον φόβο του θανάτου...;;

Αν ναι, θα χαρώ πολύ να δω κάποια περίληψη της ομιλίας του στο Μπλογκ σου. Ή κάτι σχετικό.
Καλό ξημέρωμα!

Αλέξης Χαρισιάδης είπε...

Δυστυχώς, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν θα πάω στη διάλεξη αυτή. Όμως να σου πω την αλήθεια, την τελευταία φορά που βρέθηκα σε ομιλία του Γιάλομ δεν ενθουσιάστηκα. Ο λόγος είναι πως έχω ήδη διαβάσει τα βιβλία του, μερικά πάνω από μία φορά. Ιδιαίτερα τα επιστημονικά του. Οπότε, ένιωσα πως δεν πήρα κάτι το καινούργιο εκτός ίσως από την εμπειρία του να δω τον Γιάλομ από κοντά.

Κατά σύμπτωση, χθες μιλάγαμε κι εμείς στο "γίγνεσθαι" για το Θάνατο στο τακτικό μας σεμινάριο της Δευτέρα. Τώρα, και με αφορμή το μήνυμα σου ίσως γράψω κάτι σχετικό. Μάλλον θα το αναρτήσω στη σελίδα του "γίγνεσθαι".

Καλή μέρα να έχεις

Πυγμή " PIGMI " είπε...

Σε καταλαβαίνω. Η παρόρμησή μου να σε ρωτήσω για αυτή την διάλεξη, είναι γιατί έχω πολύ καιρό να βρεθώ σε κάτι ανάλογο... και η έλλειψη ανάλογων ακουσμάτων σε ένα ανάλογο περιβάλλον ήταν που δημιούργησε την επιθυμία να μοιραστώ..εντυπώσεις . Οκ. Θα χαρώ να τα πούμε σε κάποια εκδήλωσή σας αν αυτή προκύψει την Μ.Εβδομάδα και την επομένη που θα βρίσκομαι Αθήνα. Καλή σου μέρα!

Αλέξης Χαρισιάδης είπε...

Με μεγάλη μου χαρά :)

Πυγμή " PIGMI " είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=U-D51ENhyFw

Ενας ξεχωριστός διάλογος...!
Καλό βράδυ!

Αλέξης Χαρισιάδης είπε...

Ευχαριστώ για το λινκ. Υπάρχει και ένα βιβλίο που ασχολείται ακριβώς με την επισήμανση των κοινών στοιχείων Γιουνγκ Ελύτη. Πολύ καλό.

Contrapunctus

  Λίγες μέρες πριν εκδόθηκε η ποιητική μου συλλογή Contrapunctus από τις εκδόσεις Πληθώρα. Ήταν ένα πείραμα αντίστιξις. Ξεκίνησε με το ερώτη...