Δευτέρα, Μαΐου 14, 2007

Πρωτάρηδες

Όταν ήμουν μικρός οι μεγάλοι μου φαίνονταν σοφοί, δυνατοί και έμπειροι. Ήξεραν τα μυστικά της ζωής. Γνώριζαν όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει κανείς.

Με το πέρασμα του χρόνου, καθώς έγινα κι εγώ ένας από τους "μεγάλους" κατάλαβα για τα καλά πόσο λίγα ήξεραν. Πόσο λίγα ξέρουμε όλοι μας.

Αποκτούμε εμπειρίες, σωρεύουμε γνώσεις. Όλα αυτά αφορούν ήδη βιώματα ξεπερασμένα. Ό,τι και να γνωρίζουμε, ό,τι και να έχουμε μάθει, η κάθε φάση της ζωής είναι διαφορετική και ποτέ δεν ήμαστε προετοιμασμένοι πλήρως. Οι προκλήσεις πάντα καινούργιες.

Θέλω να πω, κάθε φάση της ζωής μας έχει τόσο διαφορετικές απαιτήσεις, ανάγκες, αλλά και ευκαιρίες ώστε να απαιτείται κάθε φορά νέα αντιμετώπιση.

Είμαστε πρωτάρηδες, ασχέτως ηλικίας.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένας στρατιώτης στο πεδίο της μάχης αντιμετωπίζει διαφορετικές συνθήκες, καταστάσεις και εχθρούς κάθε φορά. Όμως είναι διαφορετικό και για τον ίδιο αν έχει μαζί του ένα μαχαίρι, μια καραμπίνα ή ένα πυροβόλο. Οι εμπειρίες μας είναι ο εξοπλισμός μας, γιατί το μόνο που πράγμα που πραγματικά κατ-έχουμε στη ζωή και με το οποίο αγγίζουμε τα νέα δεδομένα είναι η πρότερη γνώση.
Πρωτάρηδες λοιπόν, ναι, αλλά εξοπλισμένοι πρωτάρηδες... ;)

Christophorus είπε...

Κάτω από πανοπλίες που ράφτηκαν με "πρέπει και με "μη", πίσω από τις μουτσούνες που προβάρουμε στον καθρέφτη, όλοι παιδάκια είμαστε, στο βάθος...

Πόσο ατυχές, που η γνώση της ζωής δεν κυκλοφορεί σε CD-Rom! Δοκιμή και σφάλμα, το μόνο που έχουμε.


Καλημέρα, Αλέξη.

Αλέξης Χαρισιάδης είπε...

@dreamland
"Εξοπλισμένοι πρωτάρηδες"... μμχμμ... μ΄ αρέσει.

@christophorus
"όλοι παιδάκια είμαστε, στο βάθος...".
Και είναι τόσο μα τόσο βοηθητικό να το θυμόμαστε για μας και για τους άλλους.
Καλημέρα σου!

athanasia είπε...

Παιδιά είμαστε, αλλά -ευτυχώς- μεγαλώνοντας, μας αρέσει αυτό και το φοβόμαστε λιγότερο(τουλάχιστον κρίνοντας από τον εαυτό μου).

Αλέξης Χαρισιάδης είπε...

@Αθανασία
Λίγοι το πετυχαίνουν αυτό που λες. Όταν όμως γίνει είναι υπέροχο.

ellinida είπε...

Κι'έρχεται η στιγμή που όλα γύρω σου ισοπεδώνονται και πρέπει να ξαναρχίσεις απ'την αρχή. Να δημιουργήσεις ξανά "πιστεύω" και συμπεράσματα ή να μην δημιουργήσεις καθόλου και ν'αφεθείς στην στιγμή και στο χάος. Ενα παιδί, που όμως αυτή την φορά θα μάθει μόνο του... θα ανακαλύψει τις δικές του αλήθειες και όχι εκείνες των άλλων.

Αλέξης Χαρισιάδης είπε...

Και πιο επικίνδυνο, από τις στιγμές τις ισοπέδωσης είναι οι σταδιακές και αδιόρατες αλλαγές που χωρίς να το καταλάβουμε μας έχουν φέρει νέα δεδομένα κι εμείς αρνούμαστε ή δεν ξέρουμε πως χρειάζεται προσαρμογή.

Καλή σου μέρα Ελληνίδα.

Stavros Katsaris είπε...

Ε ναι βέβαια συμφωνώ απόλυτα!
Και το χειρότερο είναι που νομίζουμε πως τα μάθαμε ή οτι τα ξέρουμε όλα!
Τίποτα τίποτα όλα είναι ρευστά!
Καλησπέρα!

Αλέξης Χαρισιάδης είπε...

Καλή σου μέρα Σταύρο. Να είσαι καλά!

Contrapunctus

  Λίγες μέρες πριν εκδόθηκε η ποιητική μου συλλογή Contrapunctus από τις εκδόσεις Πληθώρα. Ήταν ένα πείραμα αντίστιξις. Ξεκίνησε με το ερώτη...